ΠΡΟΣ ΤΟ Δ. Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ * Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ*

0

Αγαπητέ κ. πρόεδρε  αγαπητοί  φίλοι

 

Αν  και υπηρετώ την αιμοδοσία σαν γιατρός εδώ και  35 χρόνια  και σαν αντιπρόεδρος του συλλόγου από το 1983 και τώρα ως πρόεδρος,  δεν μπόρεσα να παρευρεθώ  σε άλλη τέτοια  καταπληκτική  συνάντηση  λόγω των υποχρεώσεων μου στο Νοσοκομείο , αφού ήμουν ο μοναδικός ιατρός στο χώρο της αιμοδοσίας .

Επειδή  λόγοι ειδικοί δεν μου επέτρεψαν να σας ευχαριστήσω δημοσίως για την άρτια συνάντηση,  που κάνατε στην όμορφη πόλη σας, και στην οποία έλαβα μέρος , θεώρησα σκόπιμο να επικοινωνήσω μαζί σας με την επιστολή αύτη για να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Είμαι υπερήφανος που υπηρετώ την εθελοντική αιμοδοσία  πρώτα  σαν  λάτρης και φίλος της αιμοδοσίας και δεύτερον  σαν γιατρός που στα 35 χρόνια της υπηρεσίας μου στο Νοσοκομείο, γνωρίζω  καλά  τον αγώνα που κάνουν  εθελοντές αιμοδότες, για να χτιστεί  αυτό το σπουδαίο  οικοδόμημα  της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.

Ένα κοινωνικό οικοδόμημα που τα μοναδικά υλικά είναι η θέληση, η αλληλεγγύη , οι ηθικές άξιες, το συναίσθημα, και η ανιδιοτελής  προσφοράς  στο άγνωστο συνάνθρωπο  μας, έργο που φτιάχνεται μόνο  από τον  άνθρωπο , για τον άνθρωπο.

Το  ευαίσθητο  αυτό αγαθό, το αίμα, που  κατά γενική ομολογία στην ιατρική πρέπει να  έχει πλέον προδιαγραφές  ΦΑΡΜΑΚΟΥ , όμως λόγω της κοινωνικής αφασίας και της μικρής, έως μεγάλης κρατικής αδιαφορίας, είναι πάντα  εν  ανεπαρκεία  , ενώ ο  κόσμο και ακόμα και οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι υπάρχει επάρκεια  αίματος , αγνοώντας  τον αγώνα που κάνουν οι σύλλογοι , προσπαθώντας να αλλάξουν στάσεις, συμπεριφορές και να καταπολεμήσουν φοβίες , προσελκύοντας νέους  εθελοντές αιμοδότες .  Χαίρομαι ειλικρινά που συνάντησα εσάς τους πρωτεργάτες  του εθελοντισμού που  όπως γνωρίζεται ο εθελοντισμός είναι μια φυσική δύναμη , δεν διδάσκετε εύκολα , είναι συναίσθημα , είναι ένστικτο, είναι η έκφραση μιας ολοκληρωμένης  προσωπικότητας  που είναι ηθικά και κοινωνικά καταξιωμένη.

Μέσα  από τη εθελοντική αιμοδοσία  ένοιωσα  πραγματικά την υπέροχη σε μεγαλείο θέληση και αγάπη ψυχή  των αιμοδοτών  και με σεβασμό και αγάπη  τους ευχαριστώ  ,όχι μόνο σαν γιατρός αλλά και σαν άρρωστος  και  κοιτάζοντας εσάς όλους  στα μάτια  βλέπω την ίδια μου  την ζωή , αφού  η μοίρα  με έστειλε  3 φορές στο  κρεβάτι του πόνου  και έκανα 3 μεγάλες και σοβαρές εγχειρήσεις και χρειάσθηκα 40 ασκούς αίματος, και για  αυτό σας ευγνωμονώ. Σας έχω κλείσει  για πάντα στην  καρδιά μου, μέσα στην  ίδια μου  την ζωή   και  νοιώθω την εθελοντική αιμοδοσία μέσα από πολλές  παραμέτρους ,ως άρρωστος, ως γιατρός , και ως  πρόεδρος του  Συλλόγου  Εθελοντών  αιμοδοτών, που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετώ.

Με εντυπωσίασε η θεματολογία  της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ,ο ποιοτικός λόγος, το πάθος και η θέληση των ομιλητών  και  ελπίζω η απουσιάζουσα πολιτεία και ο ιατρικός  κόσμος να συμπορευτούν και να  συμπαρασταθούν στο δύσκολο έργο που επιτελούν  οι σύλλογοι  των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου . Σήμερα  στην εποχή που ζούμε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας ,σήμερα που τα πάντα αμφισβητούνται, που η τεχνολογία  καλπάζει , που ο κοινωνικός ιστός έχει ραγίσει , που το περιβάλλον καταστρέφεται , που η ηθικές άξιες  καταπατούνται , που τα φυτοφάγα  ζώα γίνονται σαρκοφάγα , που τα επιβατικά αεροπλάνα γίνονται πολεμικά και τα πολεμικά ίσως γίνουν επιβατικά , που  τρομοκρατία κυριαρχεί στην σύγχρονη  ζωή μας , που το ΔΙΚΑΙΟ επιβαλλεται δια της βίας  .Οι παράδοξοι και  οι γρήγοροι  ρυθμοί της  κοινωνίας  διαφθείρουν τις προσωπικότητες των ανθρώπων και δημιουργούν  ένα μέλλον ενός κόσμου χωρίς προορισμό. Μέσα   σε  αυτή  την κοινωνία δημιουργείται  ο εθελοντισμός και  αυτό το τεράστιο έργο της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ .

Θέλουμε  η  εθελοντική αιμοδοσία  να φτάσει  ψηλά  την συνείδηση των ανθρώπων , να  γίνει γνώση και θέληση  σε όλους και  κυρίως στους νέους .

Θεωρώ  ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου  πρέπει να περάσει στην καθημερινότητα της ζωής , μέσα  από την αγωγή  υγείας και το να δίνεις αίμα να γίνει  πράξη που  θα χαρακτηρίζεται  από γνώση , θέληση , συνέπεια.

Η φωτισμένη  και προικισμένη με αγιότητα προσωπικότητα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη σας κ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ  αποτελεί  την  πιο αξιόλογη  θετική  στήριξη της εκκλησίας στην ιερή πράξη  της προσφοράς αίματος στον άγνωστο συνάνθρωπο  μας  , τέτοιοι  ιεράρχες πράγματι μας οδηγούν και μας γίνουν δύναμη , αφού εκτελούν  αξιόλογο κοινωνικό έργο.

Τελειώνοντας  παρακαλώ διαβάζεται τα συγχαρητήρια μου στην οργανωτική επιτροπή  που κατά γενική  ομολογία  έπραξαν  το καλλίτερο  και ας ελπίσουμε ότι τα συμπεράσματα  που  συναποφασίσαμε όλοι να βρουν την στήριξη της πολιτείας  και επιτέλους ο εθελοντισμός να φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων , γιατί  έτσι πιστεύω ότι η κοινωνία μας θα είναι καλύτερη .

Εύχομαι  σε όλους προσωπική  και οικογενειακή ΥΓΕΙΑ  , και με εκτίμηση  από την   Ακριτική  ΛΗΜΝΟ         Φιλικότατα  σας χαιρετώ

ΜΥΡΙΝΑ  –  20 – ΟΚΤ. 2001

                                                ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Ι. ΜΠΑΒΕΑΣ

                              Ιατρός  Βιοπαθολογος – Μικροβιολόγος