Πρόληψη Ενημέρωση – Ναρκωτικά

0

Θ. Ι. Μπαβέα Γιατρού Μικροβιολόγου-Βιοπαθολόγου

 

Η   αντιμετώπιση ενός σύγχρονου Ιατροκοινωνικού προβλήματος της σημερινής  Κοινωνίας, όπως είναι η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (ναρκωτικά) γίνεται σχεδόν  αποκλειστικά  μόνο  με  την  ενημέρωση και τη πρόληψη ώστε να περιοριστεί η ζήτηση  τέτοιων   επικίνδυνων   ουσιών.

Έτσι  στις   σύγχρονες κοινωνίες  που  η  ψυχική  υγεία  των πολιτών κινδυνεύει, ιδιαίτερα   των νέων, από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, την αγωνία για  επαγγελματική  αποκατάσταση  και γενικά τη κοινωνική ένταξη σε μια κοινωνία εργασιακά απρογραμμάτιστη, δημιουργεί  άγχος , απογοήτευση, με συνέπεια   ψυχικά   ρήγματα  στη  διάπλαση  της προσωπικότητας και στον χαρακτήρα αρκετών  νέων, οι  οποίοι  οδηγούνται  σε εύκολες λύσεις, σε  εφήμερες  άψυχες  φανταστικές  απολαύσεις,  με   τη  χρήση των  ναρκωτικών ,  για μια  ζωή εύκολη  , άρρωστη,  περιθωριακή ,καταστροφική μέχρι  θανάτου.

Είναι  φανερό  ότι   φροντίδα   κάθε  τοπικής  και  εθνικής  κοινωνίας  είναι   η  διαφύλαξη   της   ψυχικής   υγείας  των  πολιτών  ,πρόβλημα  σύνθετο, το  οποίο  χρειάζεται   συστηματική  αντιμετώπιση  σε  οικογενειακό ,εκπαιδευτικό, συλλογικό

και  τοπικό  κοινωνικό  επίπεδο. Η συνεργασία  της  τοπικής  κοινωνίας  με εξειδικευμένους   επιστήμονες  στα  θέματα   των  ναρκωτικών  με  λειτουργούς υγείας ,με  τη  εκκλησία  ,με τη  νομαρχιακή  αυτοδιοίκηση   με  τους   Δήμους, τις κοινότητες, με  εθελοντές  είναι   σήμερα   απαραίτητο.  Αυτό  αποτελεί   σημείο δράσεως   για   τη  δημιουργία   ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΣΤΑΘΜΟΥ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ  ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ σε Εθνικό επίπεδο, όπως   προβλέπει  το  Υπουργείο  Υγείας .

Η κατάχρηση των ναρκωτικών ουσιών πρέπει να θεωρείται πρόβλημα του κοινωνικού συνόλου, επομένως και ευθύνη του καθενός μας. Υπάρχουν όμως στην κοινωνία ορισμένοι που κατέχουν μοναδικές θέσεις, όπως είναι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες του Κράτους οι οποίοι για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να έχουν στάσεις, γνώσεις και ικανότητες τέτοιες, ώστε να τους διευκολύνουν στην πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η κατάχρηση των ψυχοδραστικών ουσιών αυξάνεται σε όλον τον κόσμο, έτσι κάθε χώρα είναι σημαντικό να σχεδιάζει και να υλοποιεί αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές για καταστολή.

Σήμερα καταβάλλεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί η προσφορά των παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών, ενώ κάθε μακροπρόθεσμη λύση πρέπει να βασίζεται στη μείωση της ζήτησης, που είναι ο λαβύρινθος μέσα από τον οποίο πρέπει να οδηγήσουμε τους νέους της σημερινής κοινωνίας για σωστή κοινωνική αποκατάσταση. Οι στρατηγικές της μείωσης της ζήτησης είναι αποτέλεσμα των ιδιαιτεροτήτων της κάθε κοινωνίας, του πολιτιστικού της και μορφωτικού της επιπέδου.

Με σοβαρότητα, θέληση και προγραμματισμό όλα τα επίλεκτα μέλη μιας τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να ορθώσουν ανάστημα, να προβάλλουν αντιστάσεις σ’ αυτούς τους χείμαρρους κατανάλωσης των ψυχοδραστικών ουσιών, οι  οποίοι παρασύρουν στον όλεθρο, σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή εκατοντάδες νέους . Πιστεύω ότι το Επαρχείο θα πρέπει ν’ αναλάβει ουσιαστική δράση, μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας, να υλοποιήσει προγράμματα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας και να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ώστε σε τοπικό επίπεδο να δημιουργηθεί δικός μας συμβουλευτικός σταθμός πρόληψης, ο οποίος θα βοηθήσει τους νέους να αποφύγουν τη σύγχρονη αυτή μάστιγα, να τους δημιουργήσει προοπτικές με τη σωστή ενημέρωση, και να τους υποδείξει τρόπους και δράσεις για μια σωστή σωματική και ψυχική ωρίμανση, ώστε να μπορέσουν να είναι παραγωγικοί, υγιείς πολίτες της κοινωνίας μας.

Οι νέοι με την βοήθεια όλων των κοινωνικών φορέων, που με την ενημέρωση και τις ειδικές κατευθύνσεις (Αθλητισμός, Πολιτισμός, Εργασία), θα ισορροπήσουν θα αυτοελέγξουν και αναπροσδιορίσουν την προσωπικότητά τους επιδιώκοντας έτσι σωστή ψυχική υγεία, μακριά από τις καταστρεπτικές συνέπειες, τα ψεύτικα οράματα και τις περιθωριακές απολαύσεις των ναρκωτικών.

Μάρτιος  1994    Για την ιστορία … αυτά έγραφα  τότε