Παγκόσμια ήμερα ασφάλειας των τροφίμων 7 Ιουνίου 2019 είναι από σήμερα

0

Θεόδωρος  Ι. Μπαβέας

 Η 7 Ιουνίου 2019, με σύνθημα «η Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ζήτημα όλων», καθορίζεται από  τον Π.Ο. Υγείας  ως ήμερα ασφάλειας  των τροφίμωνΏστε να τονιστεί έτσι η σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων υγείας, των παραγωγών και των καταναλωτών, ενώ τα τρόφιμα να παραμένουν ασφαλή και να αποφεύγονται τα τροφιμογενή νοσήματα.και τροφικές  δηλητηριάσεις 

Η υγεία του ανθρώπου κινδυνεύει και από τα τρόφιμα και  για  αυτό τα αίτια αυτά  έχουν ερευνηθεί επιστημονικά και ταξινομούνται σε  κατηγορίες οι οποίες επηρεάζουν την διατροφή μας  Έτσι τροφικές δηλητηριάσεις και τα τροφιμογενη νοσήματα  έχουμε α) από χημικές ουσίες β) από μικρόβια και τοξίνες αυτών και γ)από  παράσιτα  βακτηρίδια   μύκητες

Έχει  αποδειχθεί επιστημονικά,  ότι  οι  τροφικές  δηλητηριάσεις  οφείλονται  στην αδιαφορία και  σε λανθασμένο  χειρισμό των  τροφίμων από τους επαγγελματίες χειριστές  στο  τόπο και το  χώρο  εις  τον οποίο   γίνεται η παρασκευή  και η διάθεση αυτών. Τα  συχνότερα  αίτια  μικροβιακών τροφικών  δηλητηριάσεων είναι τα  ακάθαρτα  σκεύη , τα  άπλυτα χέρια ,το ανεπαρκές  ψήσιμο του τροφίμου  και  η  ακατάλληλη  θερμοκρασία  συντήρησης των  τροφίμων.

Επομένως παρά  την  τεχνολογική πρόοδο και έρευνα  η  οποία έχει  συντελεστεί αρκετά  χρόνια πριν  οι τροφικές δηλητηριάσεις και τα  νοσήματα  όπως  οι γαστρεντερίτιδες ο  τύφος  η ηπατίτιδα  Α οι Σαλμονελώσεις η Λιστέρια  κ.α τα τελευταία  χρόνια  έχουν  αυξηθεί και αποτελούν ένα από τα  κύρια προβλήματα των  υπηρεσιών δημόσιας υγείας  των πολιτισμένων χωρών Ο  ΠΟΥ έχει καταγράψει  ότι  600.εκ. πολίτες να  αρρωσταίνουν από τροφιμογενη  νοσήματα κάθε χρόνο  και  120000  χιλιάδες  παιδιά  κάτω  των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα  και  ασιτία Επομένως ο Π. Ο,Υ ,ασχολείται  με  την ασφάλεια των τροφίμων με ειδικές κρατικές υπηρεσίας ,όπως ο  ΕΦΕΤ στη χώρα  μας , στα  κράτη μέλη καθώς  και  με  την εξάλειψη της  πείνας   .Ο μεγαλύτερος αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων  προέρχεται  από τα μικρόβια τα οποία είναι(κόκκοι και βακτηρίδια(σαλμονέλες λιστέρια )παράσιτα ιοί μύκητες )τα  οποία  πρέπει  να πολλαπλασιασθούν  η να μεταφερθούν τοξίνες   αυτών στα  τρόφιμα  για να γίνουν επικίνδυνα για τη δημόσια  υγεία

Το 2019 γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμωνμε πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization)και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών(Food and Agriculture Organization of the United Nations). Ο Ε.Ο.ΔΥ, μέσω των συστημάτων επιτήρησης που διαθέτει, παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη της συχνότητας των λοιμωδών νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων στη χώρα μας.Για κάθε κρούσμα που δηλώνεται μέσω των υπηρεσιών υγείας της χώρας στον Ε Ο Δ Υ, πραγματοποιείται διερεύνηση και, σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας της χώρας, εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα.Σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα διερεύνησης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές με σεβασμό στις αρχές της «ενιαίας υγείας».

Κατά  το στάδιο της πρόληψη πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένα γενικά μέτρα ,  τα οποία  αποτελούν   τους  βασικούς  κανόνες  της  πρόληψης κατά  των τροφικών  δηλητηριάσεων και τροφιμογενων νοσημάτων  επίσης είναι αναγκαίοι περιοδικοί  αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι ενώ οι χειριστές τροφίμων θα πρέπει να  κάνουν σεμινάρια για στοιχειώδεις γνώσεις υγιεινής των τροφίμων και προληπτικό ιατρικό  και  εργαστηριακό έλεγχο Ως εκλαϊκευμένες  Στοιχειώδεις  βασικές αρχές  και γνώσεις μπορούμε να  αναφέρουμε τα παρακάτω Χρειάζεται   ειδική  εκπαίδευση  και  συνεχής  ενημέρωση όλων αυτών  που ασχολούνται  και  χειρίζονται  τρόφιμα ,η  μακροχρόνια  εμπειρία  αποδεικνύει ότι η ενημέρωση   πρέπει να  γίνεται  από  το σχολείο ,ώστε  να  γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τους κινδύνους της διαστροφής μας  από  τα μικρόβια. και μάλιστα από  κακούς χειρισμούς Έτσι, αυτοί οι οποίοι χειρίζονται τα  τρόφιμα είτε  στο σπίτι , είτε  στο εστιατόριο, την  καντίνα  , την βιοτεχνία , την βιομηχανία  θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις συνθήκες μέσα  στις οποίες  πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια,  και  συνειδητά  να  συμβάλουν  στην πρόληψη  των τροφικών δηλητηριάσεων…και  νοσημάτων 

Θεωρώ απαραίτητο την συνεχή ενημέρωση μέσω των συνδικαλιστικών  τους φορέων, και  των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας , όλων αυτών  οι  οποίοι ασχολούνται με  την παραγωγή και  την διάθεση  των τροφίμων, διότι με  το αντικείμενο αυτό ασχολούνται πολλές  κατηγορίες ανθρώπων με διαφορετική εκπαίδευση και διαφορετικό μορφωτικό  επίπεδο και  επομένως χρειάζονται εκλαϊκευμένες  οδηγίες ,με βάσει τους  κανόνες της  πρόληψης και  της υγιεινής, ώστε να γίνονται  κατανοητές από  όλους.

Πρέπει εκλαϊκευμένες οδηγίες να είναι γραμμένες  σε μικρό φυλλάδιο ,το οποίο θα  μοιράζεται  σε όλους  τους χειριστές των τροφίμων,  στο  χώρο της  δουλείας  τους  (εστιατόριο, ταβέρνα ,καντίνα , ζαχαροπλαστείο ,κρεοπωλείο, φούρνο)και  γιατί σήμερα στην  εποχή  της έντονης πληροφόρησης η άγνοια  δεν  επιτρέπεται.

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019