Ένας νέος ταχυδρόμος στη Μύρινα

0

      Θεόδωρος   Ι .Μπαβέας

Ήταν   11  το  πρωί , και  εκεί  πίσω στην   περιοχή  του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ είδα    δυο  Ταχυδρομικούς ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ . Αμέσως  κατάλαβα ότι  ο έμπειρος και γνωστός σε  όλους Θόδωρος  ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ είχε  κάποιο νέο ταχυδρομικό υπάλληλο και τον εκπαίδευε.  Φορτωμένοι  με το απαράδεκτο σε  βάρος πολύτιμο φορτίο ,τα γράμματα, έκαναν ασφαλώς εκπαίδευση . 

Δεν  ρώτησα  εάν ο νέος  ήταν από  την ΛΗΜΝΟ. Αμέσως πλησίασα και γεμάτος  απορία ρώτησα πως μπορεί να γνωρίζει  όλους  τους κάτοικους της περιοχής αφού αυτό χρειάζεται  μακρόχρονη   δουλειά   και γνώση όλων των  μονίμων κατοίκων,  και  ποιους  ξένους  ενοικιαστές έχουν  τα σπίτια , της  κάθε  περιοχής.

Απο  πολλά χρόνια έπαψε να είναι  ένα μικρό χωριό η ΜΥΡΙΝΑ αλλά μια  πόλη με πολλούς ξένους κατοίκους είτε μόνιμα εγκατεστημένους   είτε προσωρινά. Πως θα μπόρεση να ενημερώσει τον νέο υπάλληλο για   να μοιράζει τα  γράμματα σωστά,? αφού  μέχρι πρότινος δεν  υπήρχε ενημερωτικός χάρτης των  δρόμων.  (εκτός  βέβαια εάν δεν ήταν εκπαίδευση νέου  αλλά τον βοηθούσε κουβαλώντας μια άλλη όπως είδα τσάντα  το  ίδιο βαριά  με την δικιά του, κάνοντας τα κορμιά τους να γέρνουν από την μια μεριά ενώ το  λουρί πίεζε τα πλάγια του λαιμού  και την κλείδα.

Δουλειά χωρίς καμιά προφύλαξη, χωρίς καμιά εργασιακή ιατρική ενημέρωση των υπάλληλων, για  πιθανά προβλήματα υγείας από το συνεχές βάρος της τσάντας .  Πάντως πρέπει  να περπατούν γρήγορα μοιράζοντας τον όγκο αυτό της αλληλογραφία, και αυτό κάνει την δουλειά τους πιο δύσκολη, το βάδην κάνει το βάρος πιο  μεγάλο, και πρέπει γρήγορα να απαλλαγούν για να μπορούν να αναπνεύσουν πιο γρήγορα. Τους  παρακολουθώ χρόνια αυτούς τους ανθρώπους, πραγματικοί καθημερινοί αρσιβαρίστες του μεροκάματου. 

Τρόπος  πρωτόγονος εξοντωτικός για όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπου.  Έτσι έπρεπε να προβληματιστούν οι αρμόδιοι και το πρόβλημα , φάνηκε πάντα  κατά την γνώμη μου, η μεγάλη  αναγκαιότητα  του οδικού πληροφοριακού σχεδίου  της  πόλης  της  Μυρίνας διότι  δεν  επιτρέπετε σήμερα το  2000 να  μην  έχουμε, ολοκληρωμένο με ονομασίες  και αριθμούς, στις οικίες, δρόμους,  ώστε  οι  συμπαθέστατοι  νέοι ταχυδρομικοί  υπάλληλοι να μπορούν να εργάζονται σωστά, 

Ο χρόνος περνά, και  οι  περισσότεροι από  αυτούς τους διανομείς  που  γνώρισα  όταν ήλθα στην ΛΗΜΝΟ πήραν σύνταξη  και  που ασφαλώς αντιμετώπιζαν προβλήματα στην  δουλειά  τους  από αυτή την κατάσταση ,  αφού  για δεκαετίες δεν υπήρχαν  δρόμοι με καλή και σωστή σήμανση, ονομασίες  στους δρόμους και αριθμοί  στις κατοικίες όπως συμβαίνει σε όλους τους σύγχρονους  οικισμούς. Ίσως το θέμα να θεωρείται από πολλούς σαν δευτερεύον,  και όχι μεγάλης σημασίας για την λειτουργικότητα του οικισμού της ΜΥΡΙΝΑΣ που εξυπηρετεί τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους επισκέπτες .

Δεν μπορούμε να ρωτάμε  σήμερα που  μένεις ? και να λέει ο άλλος δίπλα στου  Μπαβέα το ΣΠΙΤΙ  και ποίος είναι  ο Μπαβέας? για  τον νέο κάτοικο η τον επισκέπτη,? και ακόμα  για τον νέο μη Λημνιο ταχυδρομικό υπάλληλο?

Πρέπει λοιπόν η  σημερινή Δημοτική αρχή να ολοκληρώσει σωστά  το  πληροφοριακό οδικό σχέδιο της πόλης της ΜΥΡΙΝΑΣ, ώστε οι κάτοικοι να μάθουν  το δρόμο του σπιτιού τους και τι αριθμό έχουν για να τον χρησιμοποιούν  εκεί  που  τους χρειάζεται (αλληλογραφία κ.τ.λ).

Καταγραφή  των δρόμων  είχε αρχίσει από πολύ παλιά αλλά ποτέ με προσοχή  και μεράκι δεν ολοκληρώθηκε και  σήμερα δημιουργεί προβλήματα στην σωστή διανομή  της καθημερινής αλληλογραφίας που  είναι σημαντικός παράγων της κοινωνίας μας .Επί  Δημαρχίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση έγινε σημαντική προσπάθεια για αυτό  το θέμα  αλλά δυστυχώς δεν  ολοκληρώθηκε  ούτε και  την επόμενη  τετραετία !. Όταν λοιπόν περνάνε  10 χρόνια  για να γίνει  σωστή χαρτογράφηση των δρόμων της  ΜΥΡΙΝΑΣ και αρίθμηση των σπιτιών,  σκέπτομαι  ότι Β.Δ  Μόλος  του  λιμανιού,  και το  αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός   θα γίνουν τον άλλο αιώνα !!!

Πάντως  είμαι  υποχρεωμένος να αναφέρω,  ότι  πριν  τελειώσω αυτές  της   γραμμές,_

ένα πρωί βγαίνοντας από το σπίτι μου είδα  τον  αριθμό 14  στον τοίχο της αυλής μου  ενώ απέναντι το 13,  αυτό  με ενθουσίασε, και ελπίζω αυτή τη φορά η Δημοτική αρχή  να ολοκληρώσει σωστά  την αρίθμηση  των σπιτιών και την ονομασία  των δρόμων,

Το  έργο είναι δύσκολο αλλά πολύ λειτουργικό  για την ζωή των κατοίκων  της ΜΥΡΙΝΑΣ των επισκεπτών και ιδιαίτερα των ταχυδρομικών  υπαλλήλων .Αυτών  των ανθρώπων που μεταφέρουν  την αλληλογραφία  μας, με τις χαρές, τις λύπες τις υποθέσεις μας, τις συντάξεις μας, τις αγάπες μας, και  κάθε λογής έντυπης πληροφόρησης για την ζωή μας

.Σε   αυτούς  τους συνάνθρωπους  μας αφιερώνω με ιδιαίτερη εκτίμηση  αυτές τις γραμμές.   Ελπίζω  ο πρωτότυπος  τρόπος που εφαρμόζει ο ταχυδρομικός διανομέας .κ.  Τραντής να  χρησιμοποιεί βέσπα,   να  καθιερωθεί, από  την διοίκηση των ΕΛΤΑ αφού  ήδη η  ειδικώς διαμορφωμένη  βέσπα  χρησιμοποιείτε πάντα από τις ιδιωτικές ταχύ μεταφορές 

. Πιστεύω έτσι ότι μπορεί  ο υπάλληλος  να μεταφέρει  περισσότερη  αλληλογραφία και σε μεγαλύτερη απόσταση  απαλλαγμένος από το απαράδεκτο βάρος που σήκωνε  ο  ίδιος μέχρι σήμερα .

ΜΥΡΙΝΑ        6―11―2000 ΕΦΗΜ.ΛΗΜΝΟΣ 22-2-2001  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Ι. ΜΠΑΒΕΑΣ