Εθελοντικό κίνημα…….Εθελοντική Αιμοδοσία

0

Θεόδωρος  Ι. Μπαβεας

Ο Εθελοντισμός είναι έννοια με δυναμική, με πολλές παραμέτρους ερμηνείας και αποτελεί πλέον κοινωνικό φαινόμενο το  οποίο  αλλάζει περιεχόμενο, όψη, μεθόδους και ακολουθεί τις εξελισσόμενες κοινωνικές απαιτήσεις κάθε σύγχρονης εποχής, ενώ διαρκώς αποδεικνύεται ότι αποτελεί όπως σήμερα, σημαντικό συμπλήρωμα του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Ο εθελοντισμός είναι ανθρωπιστικό κίνημα και αποτελεί το πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και δράσης . Ο εθελοντισμός είναι η φυσική δύναμη κάθε ανθρώπου η ένταση της οποίας εξαρτάται από την προσωπικότητα και τον συναισθηματικό κόσμο κάθε ανθρώπου . Δύσκολα μπορεί να διδαχθεί η εθελοντική πρόσφορα εάν δεν υπάρχει έμφυτη ψυχική καταβολή και απόθεμα ηθικών αξιών και συναισθημάτων .

Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος σήμερα στην εξαθλιωμένη κοινωνία μας χρειάζεται τέτοια μεθοδολογία, ώστε να  μπόρεση να αναδείξει την θέληση, την προσφορά,  και την αγάπη  του κάθε ανθρώπου ώστε να ενταχθεί σε αυτή την εθελοντική κινητοποιήσει των κοινωνικών ομάδων. Η εθελοντική  προσφορά  γίνεται η μεμονωμένα από το άτομο προς το άτομο, είτε υπό την μορφή οργανωμένων ομάδων γενικά προς το κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα στον παράλογο κόσμο  εις τον οποίο ζούμε, όπου είναι εμφανείς οι συνθήκες ατομικισμού και της κοινωνική αφασίας, εν τούτοις το εθελοντικό κίνημα διαρκώς μεγαλώνει έτσι ώστε να αποτελεί σημαντικό στοιχείο κάθε σύγχρονης κοινωνίας και κοινωνικής πολιτικής, το  οποίο  αποδεικνύει την  υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και την προσωπική ολοκλήρωση των ατόμων ως κοινωνικές μονάδες. Μπορεί ακόμα ο εθελοντισμός να χαρακτηρισθεί ως μια νέα μορφή πολιτικής η οποία εκφράζει το ευγενέστερο νόημα  της, και δίνει την δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής όλων των πολιτών και ειδικά των νέων στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, μακριά από τις παραδοσιακές κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των κομμάτων έτσι η συμμετοχή τους είναι πιο ενεργητική και περισσότερο αποτελεσματική.

Η πιο σημαντική εθελοντική προσφορά  είναι και θα είναι πάντα η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΑΙΜΟΔΟΣΙΑ , είναι η προσφορά και η συλλογή  του μοναδικού και πολύτιμου  αίματος του  οποίου μοναδική πηγή είναι μόνο ο άνθρωπος. και  προορίζεται  μόνο  για  τον άνθρωπο Είναι η εθελοντική αιμοδοσία  μια πρόκληση για όλους τους πολίτες  και γι αϊτούς οι  οποίοι  δίνουν αίμα αλλά και γι αυτούς οι  οποίοι βοηθούν και είναι φίλοι της αιμοδοσίας . Όλοι οι νέοι πρέπει να είναι πρωταγωνιστές για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αιμοδοσίας.και στην συντήρηση αυτού  του ανθρωπιστικού οικοδομήματος

Κρίνω ότι η Εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να ενταχθεί στην αγωγή υγείας, διότι η αγωγή υγείας δεν μεταδίδει μόνο γνώσεις από ειδικούς επιστήμονες προς τους πολίτες, αλλά φροντίζει ακόμη στην διαμόρφωση θέσεων ,συνηθειών και αλλαγής συμπεριφοράς των πολιτών έναντι  της αιμοδοσίας . Η  μετάγγιση αίματος είναι η πρώτη μεταμόσχευση είναι άμεσα συνδεμένη με την ζωή του άρρωστου και το αίμα σήμερα έχει πλέον προδιαγραφές φαρμάκου ,και είναι πολύτιμο αναντικατάστο αγαθό.

Η αιμοδοσία αμφισβητήθηκε από πολλούς  πολλές φορές  αφού το αίμα αποτέλεσε εν δυνάμει μέσο μετάδοσης γνωστών και άγνωστων ιών . Επομένως για να διασφαλισθεί η καθαρότητα του αίματος  έπρεπε πρέπει να υποβάλλεται σε σωρεία εργαστηριακών ελέγχων και επεξεργασιών και αυτό κάνουν σήμερα εξειδικευμένοι γιατροί με την βοήθεια της  υψηλής τεχνολογίας, ώστε αυτή η αντιφατική σημασία του αίματος να μηδενιστεί.  Είναι αποδεδειγμένο ότι η ενημέρωση των νέων  πρέπει να γίνει από την σχολική ηλικία,   ώστε από την τρυφερή παιδική και εφηβική ηλικία να αναδείξουμε έντονα από τον συναισθηματικό τους κόσμο την αγάπη, την αλληλεγγύη, την φιλανθρωπία  προς τον συνάνθρωπο μας και να τονίσουμε ιδιαίτερα την σημασία του ΑΙΜΑΤΟΣ για την ζωή. Αγώνας δύσκολος γιατί πρέπει να επιλέξουμε το τρόπο και  την μεθοδολογία την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με την μόρφωση και το κοινωνικό επίπεδο των ατόμων, της κοινωνίας μας εις  τα  οποία απευθυνόμαστε  .Πρέπει να προσπαθήσουμε οι νέοι να υπερβούν και να ξεπεράσουν τις φοβίες , τον ατομικισμό, την απομόνωση, την απάθεια, την αδιαφορία, την εσωστρέφεια  για να πορευτούν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη όχι μόνο της αιμοδοσίας αλλά και του εθελοντικού κινήματος γενικότερα. Χρειάζεται ακόμα η κρατική συμπαράσταση και η ουσιαστική παρουσία του κοινωνικού κράτους και της πολιτείας, για την σωστή οργάνωση και λειτουργία του εθελοντικού  κινήματος και της αιμοδοσίας  ειδικότερα .

Η συνεχής ενημέρωσης των πολιτών με διαφόρους τρόπους είναι πλέον σχεδόν κάθε μέρα απαραίτητη , σήμερα στην εποχή της επικοινωνίας είναι εύκολο, να γίνει αυτό και τα αποτέλεσμα να είναι πολύ καλά .Ως γιατρός  ασχολούμαι με την αιμοδοσία από το 1970 και έχω παρακολουθήσει τον δύσκολο αγώνα που κάναμε για να μεταπέσει η αμειβόμενη αιμοδοσία στην εθελοντική, έχω διαπιστώσει ότι αυτοί που έδιναν αίμα είχαν κάτι το διαφορετικό εκτός από το κέρδος, αναγνώριζαν την σημασία του επείγοντος και μετά από την ενημέρωση έγιναν συνειδητοποιημένοι αιμοδότες και συνέχιζαν να μας βοηθούνε στο δύσκολο έργο μας χωρίς αμοιβή.

Προσπάθησα τα  πρώτα χρόνια της εγκατάστασης  μου  στο  νησί εδώ  στην μικρή κοινωνία της Λήμνου να αναδείξω με συνεχείς ομιλίες και επισκέψεις στα χώρια με τους συνεργάτες μου το σημαντικό αυτό πρόβλημα της Ελλείψεως του Αίματος στο  νησί  τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε δική μας επάρκεια  αίματος  γιατί στις νησιωτικές, περιοχές με μικρά νοσοκομεία στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης μετά από την παρουσία  του αναισθησιολόγου ……είναι η επάρκεια σε αίμα.

Είχα κατορθώσει με την συνεχή ενημέρωση να δημιουργήσω αιμοδότες πάντοτε σε ετοιμότητα  και αυτό το διαπίστωνα από τους ιδίους, γιατί όταν έδιναν αίμα μου έλεγαν ότι με παρακολουθούσανε στις ομιλίες μου στο ραδιόφωνο η στις διαλέξεις μου και είχαν πεισθεί ότι στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις είναι και το να δίνουνε αίμα εθελοντικά . και  έτσι η Λήμνος έχει  πολλούς συνειδητοποιημένους αιμοδότες   Αυτό ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα και κάθε χρόνο γράφονται από το 1983 που δημιουργήθηκε ο σύλλογος της Λήμνου πάντα περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες  σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού μας και ο σύλλογος μας να είναι από τους καλύτερους στον ελλαδικό χώρο.

Ελάτε λοιπόν να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με περισσότερες δυνάμεις τον εθελοντισμό γιατί αυτό το μεγαλόπρεπες οικοδόμημα της Εθελοντικής αιμοδοσίας κτίζεται από τον άνθρωπο και είναι μόνο για τον άνθρωπο με μοναδικά υλικά την αγάπη, την θέληση, την γνώση, την αλληλεγγύη, την φιλανθρωπία, ηθικές άξιες και στοιχεία που πολλές φορές  πιστεύομε σήμερα ότι είναι υπό εξαφάνιση

Γενάρης 2015