Δημόσια Υγεία .. και Εμφιαλωμένο Νερό Α..μέρος

0

Θεόδωρος Ι. Μπαβεας

Σήμερα  γίνεται  μεγάλη  κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού τόσο  σε  παγκόσμιο επίπεδό όσο  και  στη χώρα  μας Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο υγιεινό και πιο ασφαλές πόσιμο  νερό από το νερό του δικτύου ύδρευσης σε  αρκετές χώρες

Στη χώρα μας αν και έχουμε σε  όλους τους Δήμους προσεγμένα δίκτυα  ύδρευσης εν τούτοις η κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού ξεπερνά όπως αναφέρουν ειδικοί, το 1 δισεκατομμύριο λίτρα  νερού  τον  χρόνο

Είναι όμως αξιοπρόσεκτο και πολύ σημαντικό ότι στη χώρα μας υπάρχουν υδραγωγεία  και άριστα στο μεγαλύτερο ποσοστό δίκτυα ύδρευσης καθώς επίσης συνεχής παρακολούθησης ,χλωρίωσης βιοχημικός και μικροβιολογικός έλεγχος ,με  αποτέλεσμα στη χώρα  μας  να μην έχουμε επιδημικά λοιμώδη νοσήματα —γαστρεντερίτιδες ,τύφος παράτυφοι χολέρα — τα  οποία μεταδίδονται από τη χρήση μολυσμένου νερού , όπως γινόταν στο παρελθόν ή σε χώρες με ή χωρίς υποτυπώδη δίκτυα ύδρευσης

Παρατηρούμε επίσης τα τελευταία χρόνια αύξηση της κατανάλωσης του εμφιαλωμένου νερού  γιατί γίνεται  μεγάλη διαφήμισή  και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού , το οποίο πιστεύει ότι είναι πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης

Σήμερα  οι πολίτες έχουν αλλάξει τρόπο ζωής ο  οποίος είναι περισσότερο υγιεινός και ο  οποίος προϋποθέτει σωστή διατροφή – (μεσογειακή) – άσκηση και  περισσότερο νερό αφού περιορίζονται τα αλκοολούχα  ποτά Είναι επίσης  γνωστό   σε όλους μας  ότι το  νερό είναι βασικό στη στοιχείο της ζωής ….στον πλανήτη

Το εμφιαλωμένο νερό είναι  ένα συσκευασμένο τυποποιημένο προϊόν με  ορισμένες προδιαγραφές , το οποίο προϊόν όταν φύγει από την συσκευάστρια εταιρεία πρέπει  να ακολουθεί ορισμένους κανονισμούς φύλαξης  και διακίνησης τους  οποίους πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν πριν από την κατανάλωση  οι διακινητές έμποροι

Τα εμφιαλωμένα  νερά πρέπει να  φέρουν στη φιάλη συσκευασίας ορισμένα στοιχεία , για την ενημέρωση του καταναλωτή,όπως 1- εάν έχουν υποστεί επεξεργασία κατά την εμφιάλωση 2— από που προέρχονται,3—να έχουν αριθμό παραγωγής 4—,ποια χημικά στοιχεία  φέρουν 5- ημερομηνία συσκευασίας  και ημερομηνία λήξεως ενώ πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί άριστες συνθήκες συντήρησης αποθήκευσης.. και διακίνησης μέχρι  την κατανάλωση

Σήμερα ανάλογα με την προέλευση των εμφιαλωμένων νερών  κυκλοφορούν  τρεις  τύποι εμφιαλωμένου νερού 1—Το επιτραπέζιο το  οποίο προέρχεται από επιφανειακά νερά  και έχει υποβληθεί  σε ειδική επεξεργασία

2—Το φυσικό μεταλλικό νερό  το  οποίο προέρχεται από  πηγή και  περιέχει  ιχνοστοιχεία—μέταλλα ( μαγνήσιο  -λίγο  νάτριο )

3—Το νερό  της  πηγής , η οποία πηγή έχει υπόγεια προέλευση και έχει χαρακτήρες του κοινού  πόσιμου  νερού

Κάθε  φορέας  ή εταιρεία  παραγωγής  εμφιαλωμένου νερού θα  πρέπει  να  ανήκει στην ένωση διεθνών παραγωγών εμφιαλωμένων νερών ,και να ακολουθεί συγκεκριμένους κανονισμούς  και συγκεκριμένο εργαστηριακό έλεγχο από  την πηγή έως  την εμφιάλωση  Επίσης  είναι  απαραίτητος  ο έλεγχος  της διακίνησης του εμφιαλωμένου νερού  προς τον καταναλωτή και πρέπει να γίνεται αυτό από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας

Βασικοί άξονες για τους ελέγχους αυτούς πρέπει  να είναι  οι εξής 1—Συστηματική επιθεώρηση των επιχειρήσεων οι  οποίες παράγουν και διακινούν εμφιαλωμένο νερό 2—Ο έλεγχος του περιβάλλοντος χώρου της  πηγής  3—έλεγχος των εργοστασιακών εγκαταστάσεων και  το  προσωπικό   4—να ελέγχεται  η άδεια  λειτουργίας 5—Να γίνονται δειγματοληψίες σε διακινούμενα εμφιαλωμένα  νερά  με  ταυτόχρονες χημικές και μικροβιολογικές  εξετάσεις

Νοέμβριος 2014