Άσχημες εικόνες της καθημερινότητας μέρος 1

0

Θεόδωρος  Ι. Μπαβεα    ΤΑ ΚΑΚΩΣ   ΚΕΙΜΕΝΑ               

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που έχω παρατηρήσει και  προσπαθώ να περιγράψω, να είναι μια μικρή εξαίρεση  και ας χαρακτηρισθώ σαν μικροάσχολος ή και γραφικός για τις παρατηρήσεις  που έχω κάνει . Πάντως φαίνεται ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική  και να δείξουμε όσο πρέπει αυτοπειθαρχία και σεβασμό, σε ορισμένους κανόνες,  που  αφορούν το κοινωνικό σύνολο και γενικότερα το περιβάλλον που ζούμε.

 Είναι γνωστό ότι από τον καιρό που  οι πρωτόγονοι άνθρωποι επέλεξαν την ομαδική διαβίωση έθεσαν ορισμένους κανόνες για τη αρμονική συνύπαρξη των ατόμων στην κοινότητα.

Έτσι χιλιάδες χρόνια μετά, βλέπεις καθημερινά το έλλειμμα της κοινωνικής παιδείας ώστε να δημιουργούνται καταστάσεις  μιας  κοινωνίας με γρήγορους ρυθμούς,  που έχει χάσει το μέτρο και τις περισσότερες ηθικές αξίες  ενώ βρισκόμαστε σε εμπόλεμη πολιτική περίοδο φτώχειας  .

Απλοί κοινωνικοί κανόνες και απλές υποχρεώσεις τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους πολίτες, είναι βασικές αρχές της Δημοκρατίας  οι οποίες  καταπατούνται η κατά το λαϊκότερο τις γράφουμε όπως λεν στα παλαιότερα των υποδημάτων μας  , έτσι ώστε με τον καιρό παντελώς να απαξιώνονται. Ο καθένας από εμάς καθημερινώς γίνεται μάρτυρας,  σε ένα τέτοιο απλό περιστατικό, που κάνει την ζωή μας πιο δύσκολη και το αποτέλεσμα ναι  είναι ο εκνευρισμός και το άγχος.

Από την δημόσια διοίκηση την  Δημοτική αρχή, από την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική πρόνοια, την αστυνόμευση, την κοινωνική συμπεριφορά ο κάθε πολίτης έχει και κάποιο μικρό η μεγάλο παράπονο .

Στη δημοκρατία εκτός από την ελευθερία, την ελευθερία του λόγου και των δράσεων καθώς και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις και απαιτήσεις πολιτείας και πολίτη καταγράφονται και διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής  στην αυτοδιοίκηση και το κοινοβουλευτισμό  που πραγματικά νοιώθουν και εκφράζονται ως εκ γενετής αγωνιστές  και σωτήρες είτε του έθνους είτε του τόπου τους και μάλιστα εκφράζονται για τους πάντες και τα πάντα ως εξ ουρανού θεοί

Τέλος πολλοί από τους αυτοδιοικητικους θεωρούν ότι αυτοί ανακάλυψαν το τόπους και  ότι πριν από αυτούς ήταν το χάος ! πως λοιπόν να λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία ? όταν και σε τοπικό επίπεδο εμφανίζονται δικτατορίσκοι της Δημοκρατίας  που την αδυναμία του πολίτικου τους λόγου  και την ανυπαρξία  επιχειρημάτων  την μετατρέπουν σε υπερτροφικό νοσηρό εγωισμό παντογνωσίας

Πόσο όμως  συμβάλουμε σε αυτό εμείς σαν πολίτες και πόσο συμβάλει η πολιτεία ? Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη, και αυτό φαίνεται στις πολύ μα πολύ απλές σχέσεις των ανθρώπων στην κοινοβιακή τους διαβίωση.

Στην δημοκρατία κάνουμε και λέμε ότι θέλουμε όταν  δεν ενοχλούμε

και δεν προσβάλλουμε τον συνάνθρωπο μας  σεβόμενοι τους νόμους του κράτους , αλλά το κράτος πρέπει να παρέχει και τα μέσα αυτά που συγκροτούν μια καλώς οργανωμένη κοινωνία, δηλ ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας————————————————–