Από το Γραφείο Τύπου του Επαρχείου Λήµνου-1-6-2006

0

   Εγκαίνια του Κέντρου πρόληψης κατά των εξαρτήσεων ‘’ΠΟΛΙΟΧΝΗ’                      ΔΕΚΑ   ΧΡΟΝΙΑ ..ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ         2006-2016

Χτες έγιναν τα επίσηµα εγκαίνια της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «ΠΟΛΙΟΧΝΗ», παρουσία των εκπροσώπων του Ο.Κ.Α.Ν.Α., που ήταν οι κυρίες Φυσούν Βάνα, Ντρε Μαρία και η επιστηµονική υπεύθυνη κα Συνόδη Μαρίνα, παρουσία των Δηµάρχων, του Προέδρου της Κοινότητας του Αγίου Ευστρατίου, των τοπικών φορέων, των στρατιωτικών αρχών, των σωµάτων ασφαλείας και αρκετού κόσµου.(φώτο)

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισµό η επιστηµονική υπεύθυνη του κέντρου, κα Μιχέλη Λουκία, η οποία παρουσίασε την επιστηµονική οµάδα του κέντρου, εν συνεχεία χαιρετισµό απηύθυνε εκ µέρους του Ο.Κ.Α.Ν.Α. η κα Φυσούν Βάνα, η οποία αναφέρθηκε στην σηµασία της πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα µας.

Ο Έπαρχος Λήµνου ως πρόεδρος του κέντρου στην οµιλία του αφού ευχαρίστησε τις κυρίες από το Ο.Κ.Α.Ν.Α. και τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συµβούλιο, την επιστηµονική οµάδα και τους εταίρους που απαρτίζουν την αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία ανέλυσε την σηµασία της πρόληψης και µεταξύ άλλων ανέφερε:

Είναι ένα σηµαντικό γεγονός για την Λήµνο διότι λειτουργεί από σήµερα αυτό το κέντρο στο νησί µας. Ένα τέτοιο κέντρο είναι απαραίτητο σε κάθε σύγχρονη τοπική κοινωνία.

 Θέλοντας όλοι εµείς οι τοπικοί φορείς να συµβάλλουµε αποφασιστικά και να παρέµβουµε µε ευαισθησία και υπευθυνότητα στο φαινόµενο της εξάρτησης δηµιουργήσαµε σε συνεργασία µε τον Οργανισµό Κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης Πολιόχνη.

 Το Κέντρο Πρόληψης είναι ένα από τα 69 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα και το δεύτερο στο Νοµό Λέσβου ως αναγνωρισµένοι από το κράτος φορείς για την εφαρµογή προγραµµάτων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

 Η πρόληψη της χρήσης ουσιών επικεντρώνεται στους παράγοντες και τις συνθήκες που κάνουν ένα άτοµο ευάλωτο να αναπτύξει συµπεριφορές που µπορούν να εξελιχθούν σε εξάρτηση. Τέτοιες συµπεριφορές µπορεί να είναι το κάπνισµα, η χαρτοπαιξία, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

 Η εξάρτηση από νόµιµες και παράνοµες ουσίες είναι ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό πρόβληµα στο οποίο συµβάλλουν εξίσου η προσωπικότητα του ατόµου, η οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικοπολιτισµικό πλαίσιο στο οποίο ζει το άτοµο.

 Ο καθένας µπορεί να γίνει φορέας της πρόληψης γιατί η πρόληψη χτίζεται κάθε µέρα στην οικογένεια, στο σχολείο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στην παρέα και µας καλεί να καλλιεργήσουµε αξίες και στάσεις ζωής προσανατολισµένες στην υγεία και να υπερβούµε την εξάρτηση ως τρόπο ζωής. Ελπίζουµε να έχουµε τη συνεργασία και τη στήριξή σας γιατί η πρόληψη δεν είναι υπόθεση µόνο των ειδικών και των αρµόδιων φορέων. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων.