Άσχημες εικόνες της Καθημερινότητας μέρος 2

0

———– Θεοδωρος  Ι. Μπαβέας

Ποια όμως είναι η κοινωνική μας συμπεριφορά ? αφού αρκετοί από εμάς έχουν μεγάλο έλλειμμα παιδείας  στις μεταξύ των ανθρώπων σχέσεις ενώ αδιαφορούμε  για  το περιβάλλον που ζούμε  ?

Πως μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός ο παθιασμένος καπνιστής που αδιαφορεί για τον διπλανό του και καπνίζει  π.χ στο χώρο παραλαβής των αποσκευών του νέου αεροδρομίου της  Λήμνου, κάτω από την ανάλογη απαγορευτική πινακίδα που σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η ίδια ? Τι μπορείς να πεις όταν σε δημόσια υπηρεσία υπάρχει  μεγάλη χειρόγραφη πινακίδα που γράφει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ  και οι περισσότεροι υπάλληλοι καπνίζουν τώρα πιστεύω με τα μέτρα ότι αρκετοί μικρό εξαρτημένοι από την νικοτίνη  να τηρούν τις εντολές της απαγόρευσης . Πολλές φορές καπνίζουν   οι ομιλούντες σε συνεδριακούς χώρους κατά την διάρκεια κάποιας ημερίδας, όχι στο διάλειμμα, αλλά κατά την διάρκεια των εργασιών αυτής .

Πότε πρέπει να  καταλάβουν αρκετοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ότι δεν πρέπει να καπνίζουν στο χώρο δουλείας τους?

 τι ειρωνεία,  όταν μάλιστα οι γιατροί από το ένα χέρι κρατάνε το τσιγάρο ενώ συμβουλεύουν συγχρόνως τον άρρωστο να κόψει το κάπνισμα. Πάντως τώρα έχει γίνει σημαντική προσπάθεια και οι περισσότεροι άνθρωποι  έχουν κόψει το τσιγάρο, ενώ οι νέοι, κορίτσια και αγόρια προσπαθούν να κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση των τσιγάρων, ενώ σε όλους είναι γνωστό ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία , κάτι που γράφετε και επάνω στο κουτί των τσιγάρων .Ακόμη ορισμένοι δάσκαλοι καπνίζουν στο χώρο της δουλείας τους  μέσα στους μαθητές κατά την ώρα του διαλύματος . Πόσοι από εσάς έχουν πάει πρωί  στην παραλία κυρίως  στα ΡΗΧΑ νερά να δουν την καταστροφική εικόνα  από τα απορρίμματα  και τους άδειους κουβάδες των σκουπιδιών ,με τα σκουπίδια  πεταμένα στη παραλία ?, ίσως είναι μια νέου τύπου καταστροφική σύγχρονη ηδονή της νύκτας για τα παιδιά, τους εφήβους, και γιατί όχι και για τους ενήλικες. Πόσες φορές δεν βλέπουμε σκουπίδια έξω από τους κάδους ή πεταμένα στους δρόμους ,ενώ  οι κάδοι είναι άδειοι .Πως πρέπει να χαρακτηρισθούν αυτοί που έχουν μετατρέψει αρκετούς οχετούς όμβριων υδάτων  σε βόθρους, αφού μερικοί συμπολίτες μας  ρίχνουν λύματα, ενώ η δυσοσμία σε κεντρικούς δρόμους είναι αφόρητη . Σέβονται άραγε  τον εαυτό τους και μετά τους συνανθρώπους τους  οι έξαλλοι νεαροί, που με τις χωρίς εξατμίσεις μοτοσικλέτες τους τρέχουν στους μικρούς δρόμους της Μυρινας,  με φοβερούς  σε ένταση θορύβους, που δεν τους  αντέχουν τα ανθρώπινα αυτιά? ενώ δημιουργούν στους κατοίκους  και τους επισκέπτες  εκνευρισμό,  διαταράσσοντας την κοινή ησυχία  του  κοινωνικού συνόλου ,κάτι που είναι νομοθετικά καθιερωμένη , που πρέπει να την τηρούν οι πολίτες ,και προπαντός πρέπει  να την σέβονται οι επαγγελματίας των καταστημάτων αναψυχής που έχουν μουσική( που πολλές αδιαφορούν για την ησυχία του άλλου) και τέλος να την επιβάλλει η αστυνομία, όπως γίνεται σε κάθε παράβαση του νόμου.———-Θ.Μ————————————————————————