Άσχημες εικόνες της καθημερινότητας μέρος 7

0

Θεοδωρος Ι.Μπαβέας

Εάν ασχοληθούμε με τα βασικά έργα υποδομής τα οποία  σε μια πόλη , σε ένα χωριό , σε ένα νησί θεωρούνται αυτονόητα, ε τότε δεν θα κάνουμε σχόλιο αλλά ολόκληρη πραγματεία. Στο νησί μας  κάνουμε συνέχεια δημοκρατικό προγραμματισμό και προγραμματίζουμε αυτά που προγραμμάτισαν οι προηγούμενοι, ή μεταφέρουμε τα  σημαντικά έργα από το ένα στο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ ο προγραμματισμός έχει πολλά λόγια, πολλές συσκέψεις, πολλές υποσχέσεις  και ανεξήγητες δυσκολίες . Στην πρόοδο των έργων  υπάρχουν  πολλά παράλογα και παράδοξα στοιχεία . Έτσι κάναμε πρώτα εποχιακούς μόλους στο λιμάνι χωρίς να τους προστατεύσουμε  κατασκευάζοντας  ΠΡΩΤΑ τον προσήνεμο Μόλο στο νέο λιμάνι του Αγ. Νικολάου. Ο περιφερειακός δρόμος από το νέο το λιμάνι ούτε καν αναφέρετε πλέον, ίσως έχει γίνει μελέτη αλλά θα το φτιάξουμε τον άλλο αιώνα . Αρχίσαμε, κάναμε μελέτη για την αποχέτευση,  θάβουμε σωλήνες από εδώ  και 10 χρόνια και δεν ξέρουμε ακόμα που και σε ποια περιοχή θα λειτουργήσει ο Βιολογικός σταθμός επεξεργασίας  των λυμάτων ,χωρίς να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα το όφελος για την δημόσια υγεία  και τις σοβαρές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του χώρου που θα επιλεγεί, έργο κατά την γνώμη μου επίπονο  και εξαιρετικά δύσκολο .Είναι πλέον σαφές ότι η περιοχή που σήμερα ρίχνουμε τα λύματα είναι κορεσμένη και το έδαφος είναι επικίνδυνα μολυσμένο που καθιστά το έργο της αποχέτευσης απαραίτητο με την έννοια του επείγοντος, ενώ οι Δημότες ταλαιπωρούνται από την δυσοσμία και τα λύματα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες  του προσωπικού των βυτιοφόρων του Δήμου που προσπαθούν να δώσουν  πρόχειρες λύσεις στο πρόβλημα με τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στην Δημόσια υγεία , ενώ οι αρμόδιοι δηλώνουν με ξεχωριστούς τόνους ότι το έχουν βάλει σε σωστό θεωρητικό κατά την γνώμη μου δρόμο ,ασφαλώς χρειάζονται και άλλη τετραετία για να ξεκινήσουν τον Βιολογικό όπως δείχνουν τα πράγματα , εμείς περιμένουμε.

Σοβαρό πρόβλημα για το νησί μας είναι η καθυστέρηση της σήμανσης του οδικού δικτύου, που όσο δεν την κάνουν, η οδήγηση δεν γίνεται με ασφάλεια  . Ένα θεμα που ακόμα δεν κατόρθωσα να καταλάβω , με πιο σκεπτικό  και  αποτελεσματικότητα, έβαλαν κατά μήκος  του οδικού δικτύου κάτι πρωτοποριακές κατά την γνώμη μου , πινακίδες που λένε τα εξής <οδηγείτε πάντα δεξιά εκτός εάν προσπερνάτε> και δεν νομίζω το άλλο μηνυμα  να δίνει λύσεις στον τουρισμό , που αναφέρει < χαμογελάτε κάνει καλό στην υγεία και τον τουρισμό> ο τουρισμός χρειάζεται υποδομή , τουριστική παιδεία και μετά χαμόγελα.  Ίσως αυτά να γίνονται στον παράδεισο και όχι στην σημερινή γεμάτη άγχος κοινωνία  μας  ,διαφορετικά  μπορούμε να περάσουμε μηνύματα, χρειάζεται εκπαίδευση για να αποκτήσεις γνώσεις και κοινωνική συνείδηση , ενώ  πρώτα πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και μετά το κοινωνικό σύνολο.

Άσχημη εικόνα της καθημερινής ζωής μας, είναι αναμφισβήτητα η αίθουσα  ΑΝΑΜΟΝΗΣ στο λιμάνι, που ακόμα και οι ντόπιοι δεν έχουν καταλάβει γιατί δεν λειτουργεί, πόσο άραγε γελοιοποιούμεθα στα μάτια των επισκεπτών και αυτών που θέλουν να ταξιδεύσουν .

Γιατί τόσα χρόνια αυτός ο ιδιοκτήτης που έχει το κτίριο ΒΟΝΤΙΛΑ  που ασφαλώς είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ, αυτή πολυπρόσωπη και συγχρόνως απρόσωπη έννοια, δεν το έχει αξιοποιήσει, μόνο το επισκευάζουν κάνουν μελέτες και κάποτε πριν 5 χρόνια τσακωνόταν ο Δήμος και το Επαρχείο ποιος να το πάρει. Έτσι το πήρε η αδιαφορία , εγκατάλειψη και μοιάζει εκεί στο τέλος του δρόμου στη γωνία του βράχου σαν ένα κατάλευκο γέρικο λαβωμένο θαλασσοπούλι κτυπημένο από την ανικανότητα των φορέων να το αξιοποιήσουν.

Θεοδωρος Ι Μπαβεας     2000-2001